NK Build
2483 Gárdony, Mészáros Lázár u. 25.  |  info@nkbuild.hu  |  +36 30 799 55 04

Üvegkorlát, teraszkorlát


Az üvegkorlát igen sok területen megjelenik modern épített környezetünkben. Panelépületeknél, társasházaknál, családi házaknál megtalálhatjuk mint erkélyüveg is, de lépcsőházakban, irodaépületek homlokzatain, belső terein, tetőkertek tetőteraszok határoló megoldásaiként, bevásárlóközpontok hatalmas korlátszerkezeteiként egyaránt előszeretettel alkalmazzuk. 
A hagyományos fa és fémkorlátokkal szemben számos előnnyel bír. Jellemző tulajdonsága a rendkívül szép esztétikai megjelenés mellett a hosszú élettartam, az időtállóság, a könnyű tisztíthatóság. Azonban a biztonság az üvegkorlátok tekintetében, kiemelkedő fontosságú szempont! Nem szabad szilánkosra törnie, mert személyi sérülést okozhat, illetve nem megengedhető, hogy átessen rajta valaki. Ezért készülnek az üvegkorlátok edzett üvegből, vagy ragasztott biztonsági üvegből, esetleg a kettő kombinációját jelentő edzett ragasztott üvegből. Az átláthatóság megint csak egy nagy előnye, lehetővé teszi ez a tulajdonság, hogy ne vegye el a kilátást, a panorámát. A víztiszta kivitel mellett alkalmazhatunk különböző színeket, reflexiós felületeket, illetve bármilyen minta, vagy dekoráció is kerülhet a felületeire.

Oszlopos üvegkorlát:

Az oszlopos kialakítása legelterjedtebb változat az üvegkorlátok közt. Tartóssága, megbízhatósága és kedvező ár-érték aránya miatt lehet ez így. Ennél a megoldásnál az üvegek rögzítésére acélszerkezetet használunk, ami a legváltozatosabb formákban is elérhető. Az acéloszlopok között az üvegfelületet fix rögzítőelemek tartják. Az oszlopok fényes vagy szálcsiszolt rozsdamentes anyagból készülnek, mint ahogy a fix rögzítők is. A lakossági ügyfelek körében ez a típus a legnépszerűbb, mivel árfekvése a legkedvezőbb, valamint az elkészült korlát igazán szemet gyönyörködtető is.

Az oszlopok távolsága jellemzően 500-1600 mm között változhat a beépítési körülmények, illetve a megrendelői igények függvényében. A felhasznált alapanyag többnyire ragasztott biztonsági üveg, de rendelhető edzett üveg, vagy edzett-ragasztott biztonsági üveg alapanyagból készült elemekből is. Ha az üveg rögzítése furat segítségével történik, ott minden esetben edzett üveget kell alkalmaznunk.

Az oszloptávolság meghatározásához szükséges ismernünk fix megfogó elemek típusát, valamint az alkalmazott üveg fajtáját. Kisebb korlátoszlop távolságoknál,  ha a fix megfogó elem szorító elven rögzít, akkor elegendő egyszerű ragasztott biztonsági üveg (VSG) alkalmazása, nagyobb oszloptávolságnál, illetve furaton keresztül rögzítő fix megfogó elemeknél előfeszített vagy edzett ragasztott (TVG/VSG, ESG/VSG) üvegtáblák alkalmazása válik szükségessé. Az oszlopok közé épített üvegkorlát ma már az építőipar által régóta kedvelt és használt korlátmegoldási forma. Tisztántartás szempontjából semmilyen különleges elbánást nem igényel, könnyen és gyorsan takarítható, mint akár egy ablak felülete is.


Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.

OK!